Autisme og kostomlægning

Pigen med alle arene

cutting

Ved middagstid gik Oscar og jeg hjem fra byen, hvor vi havde været nede og købe fredagsslik til aftenens Disney sjov. Vi gik i raskt tempo op forbi Lyngby station. På vejen havnede vi bag en ældre herre, som automatisk fik os til at sænke farten. På netop denne strækning gik vi forbi en ung pige i en ternet lårkort skjortekjole, som stod ved et cafébord, mens de to hun var sammen med sad på hver sin stol. Jeg fik først øje på pigens ben, og så så jeg faktisk ikke ret meget andet end denne unge piges ben. Benene var fyldt med rød-lilla ar på kryds og tværs på både lår og underben  – i den der særlige rød-lilla farve, som nyere ar har. Enkelte af arene havde også de karakteristiske prikker på hver sin i side af stregen, som hvis et sår er blevet syet.

I det vi passerer cafégæsterne opfanger mit øre, at selvsamme pige siger til de andre, at det folk lægger mærke til først er hendes ar på benene, og det gør hende så ked af det.

Nu sidder jeg under Disney sjov og kommer til at tænke på pigen med alle arene. Jeg kender hende ikke, og kommer sikkert aldrig til at se hende igen, men mit ultrakorte øjeblik omkring hende, har alligevel gjort indtryk. Jeg er ikke i tvivl om, at hun har eller har haft det rigtig svært, og jeg håber sådan hun har fået, og får al den hjælp hun har brug for. Ungdommen er en svær tid, og den har vist været særlig svær for hende.

Men det får mig også til at tænke på selvskadende adfærd på et mere generelt plan. Jeg skrev speciale i pædagogisk psykologi om gymnasiepiger med selvskadende adfærd, og hvordan gymnasierne kan hjælpe disse piger. I den forbindelse beskæftigede jeg mig også kort med den hjælp der tilbydes i det offentlige regi til de unge med selvskadende adfærd. Der tilbydes nemlig ikke nogen konkret behandling i forhold til selvskade. Selvskade er ikke en diagnose i WHOs ICD 10 diagnosesystem, og derfor behandles selvskadende adfærd kun, hvis den selvskaden findes komobidt med en eller flere andre psykiske sygdomme som f.eks. spiseforstyrrelse, autisme, bordeline etc. Det betyder, at de unge, der lider af selvskadende adfærd ikke har et behandlingstilbud i det offentlige, hvilket jeg finder yderst problematisk.

Mange tanker foranlediget af en helt fremmed ung pige og hendes ben i den korte sommerkjole.

Kærligst Maria.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Autisme og kostomlægning